Zuid-Afghanistan: meer troepen = meer gevechten

De aanstaande Amerikaanse ‘surge’ in Zuid-Afghanistan zal leiden tot meer gevechtshandelingen, verwacht generaal-majoor Mart de Kruif, commandant van alle NAVO-troepen in het gebied. Dit omdat dankzij de extra troepen (naar schatting 20.000 man) de door de NAVO geleide ISAF-stabilisatiemacht in gebieden kan komen waar men tot nu toe niet of nauwelijks aanwezig is. Generaal De Kruif zei dit vrijdag in een interview met het Canadese televisiestation CTV.  Wanneer de surge compleet is zal De Kruif zo’n 40.000 man onder zijn bevel hebben.

De Nederlandse generaal is tot november aanstaande commandant van het Regional Command (South) van ISAF, waaronder zes provincies in centraal- en zuid-Afghanistan vallen.  Dat zijn in alfabetische volgorde: Daikundi, Helmand, Kandahar, Nimruz, Uruzgan en Zabul. In Daikundi (ten noorden van Uruzgan) en Nimruz (aan de grens met Iran) is tot nu toe geen permanente aanwezigheid van ISAF-troepen.

Maar de surge zal naar verwacht ook gebruikt worden om veiligheid te brengen in delen van de andere provincies waar de Taliban en andere strijdgroepen tot nu toe grotendeels vrij spel hebben. Dat zou bijvoorbeeld kunnen geleden voor het noorden en oosten van Uruzgan waar de door Nederland geleide ISAF-‘Task Force Uruzgan’ nauwelijks zijn gezicht laat zien en ook geen permanente posten heeft.

Tijdens een persbriefing vorige maand zei de hoogste Nederlandse militair, de Commandant der Strijdkrachten Peter van Uhm, dat Nederland zelf voor het einde van de missie op 1 augustus 2010 ook niet van plan is deze gebieden (districten Shahidi Hassas, Khas Uruzgan en Gizab) binnen te trekken. Het werd er niet met zoveel woorden bij gezegd, maar de ‘Task Force Uruzgan’ is simpelweg te klein om in héél Uruzgan veiligheid te brengen.

Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in Afghanistan, NAVO, Uruzgan, Verenigde Staten. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s