Tekst persconferentie generaal Peter van Uhm, 6 april 2009

Vanavond, rond zes uur lokale tijd in Uruzgan, heeft een raketaanval plaatsgevonden op Kamp Holland. Het betrof hier vermoedelijk een beschieting met twee 107mm raketten. Een van deze raketten raakte het kamp van het Afghaanse leger en veroorzaakte lichte verwondingen bij twee Afghaanse militairen. Dit kamp ligt dicht tegen het Nederlandse Kamp Holland aan. Een andere raket kwam terecht op Kamp Holland. Bij deze inslag is de 20-jarige Nederlandse soldaat der eerste klasse Azdin Chadli gesneuveld. Vijf van zijn collega’s raakten bij deze inslag gewond. Twee gewonden zijn voor behandeling overgebracht naar het hospitaal op Kandahar Airfield. De overigen zijn in het hospitaal op Kamp Holland behandeld. Het betreft militairen variërend in de leeftijd van 19 tot 24 jaar. Onder hen is één vrouw. De toestand van alle gewonden is stabiel. De families van de betreffende militairen zijn inmiddels ingelicht.

De slachtoffers zijn afkomstig van de Ruyter van Steveninckkazerne in Oirschot. Azdin Chadli en vier van de gewonde militairen zijn afkomstig van 42 Pantserinfanteriebataljon Limburgse Jagers. De vijfde gewonde komt van 413 Pantsergeniecompagnie. Azdin Chadli was pas kort in Afghanistan. Hij maakte deel uit van de Battle Group die op 30 maart van start is gegaan.

Ik wil mijn medeleven betuigen met de nabestaanden van Azdin Chadli en de relaties van de gewonden die zojuist dit bericht hebben moeten ontvangen. Onze gedachten gaan naar hen uit en we zijn in gedachten ook bij onze collega’s die zojuist dit slechte nieuws hebben moeten ontvangen.

Naast deze aanslag waarbij het dodelijk slachtoffer en de gewonden zijn gevallen, hebben vanavond nog twee andere beschietingen plaatsgevonden. Eén op Kamp Holland en één op Kandahar Airfield. Deze beide beschietingen richtten geen schade aan, maar het geeft wel aan hoe reëel de dreiging van deze projectielen is. 107mm raketten zijn in grote hoeveelheden aanwezig in Afghanistan, veelal betreft het oude munitie uit eerdere conflicten. De raketten zijn uiterst onnauwkeurig en treffen zelden doel. Vandaag is daarop helaas een trieste uitzondering. De afgelopen maanden hebben we enkele keren te maken gehad met beschietingen op Kamp Holland en Kandahar Airfield. Binnen onze mogelijkheden doen we er alles aan om deze dreiging tegen te gaan. Zo zijn er actieve beschermingsmaatregelen en voorzorgsmaatregelen getroffen op de kampen en operaties uitgevoerd in de omgeving van de vermoedelijke afvuurlocaties. Met enige regelmaat worden bij deze operaties opslagplaatsen met 107 mm raketten gevonden. Ook is zeer recent door een gerichte operatie van de Australische Special Forces een bekende IED-facilitator uitgeschakeld.

Het sneuvelen van soldaat Chadli geeft aan hoe kwetsbaar de veiligheid in Uruzgan nog is. Op gebied van veiligheid is het afgelopen jaar grote vooruitgang geboekt, maar het blijft voor enkelingen mogelijk om dit type aanslagen te plegen. We zullen doorgaan om die enkelingen te bestrijden en daarnaast ervoor zorgen dat het overgrote gedeelte van de bevolking van Uruzgan kan blijven profiteren van de veiligheid die wij ze, samen met het Afghaanse gezag, bieden. In Nederland zijn sinds vanavond een aantal gezinnen in diepe rouw of bezorgdheid. Aan hen zijn we verplicht om deze moeilijke taak met extra inzet te volbrengen.

Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in Afghanistan, Uruzgan en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s