Aanval op Kamp Holland was niet te voorkomen

De beschieting met zeker drie raketten tegen Kamp Holland gisterenavond was op geen enkele wijze te voorkomen geweest. Dat wil zeggen: tenzij het totale gebied binnen de reikwijdte van de raketten permanent zou worden ontruimd. Maar zou betekenen dat men onder meer Tarin Kowt, de hoofdstad van de provincie, zou moeten ontruimen. Iets wat politiek en militair-strategisch gezien een absurditeit zou zijn.

Na lange tijd van relatieve rust werden er vanaf afgelopen januari af en toe weer raketten op Kamp Holland afgeschoten. Zie o.a. ‘Kamp Holland doelwit raketten‘ van 28 januari jongstleden. Naar aanleiding van die beschietingen werd één preventieve maatregel genomen: het personeel op Kamp Holland diende zoveel mogelijk in de gepantserde woon- en werkverblijven te blijven. Of die maatregel gisteren nog van kracht was is nog niet bekend. Maar dan nog: de militairen bewegen zich minstens drie maal per dag in de open ruimte: namelijk wanneer ze voor het ontbijt, lunch of avondmaaltijd van of naar de centrale kantine lopen. En misschien is het niet helemaal toevallig dat de aanval van gisteren volgens Defensie om 18:00 uur plaatsvond: etenstijd.

land-based Phalanx

In theorie zijn dit soort raketten wel uit de lucht te schieten. Dat kan met de radargeleide meerloops snelvuurkanonnen die als ‘laatste redmiddel’ op marineschepen staan. Dat betreft o.a. het Nederlandse Goalkeeper-systeem en de Amerikaanse Phalanx. De Verenigde Staten hebben van dat laatste snelvuurkanon een ‘landvariant’ ontwikkeld (zie foto) die onder meer de Groene Zone in Bagdad zou beschermen. Het nadeel van deze systemen is echter dat ze een enorme hoeveelheid granaten afschieten, waarvan een groot deel het doel zal missen. Dat maakt dit soort systemen minder tot totaal ongeschikt voor gebruik in dichtbewoonde gebieden – men zou zich niet moeten voorstellen wat het gevolg zou zijn indien tientallen missers in het centrum van Tarin Kowt terecht zouden komen.

Onderstaand een foto van het Britse ministerie van defensie van twee 107mm-raketten, voorzien van een geïmproviseerd ontstekingsmechanisme.

107mm raketten

Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in Afghanistan, Uruzgan en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s