Verdediging kampen in Uruzgan: wat kost een mensenleven?

Naar aanleiding van de dodelijke raketbeschieting op Kamp Holland begin deze week schreef ik eerder dat er wel afweersystemen tegen bijvoorbeeld de bij de Taliban populaire 107mm-raket bestaan. Maar: gebruik daarvan in dichtbevolkte gebieden zou ‘minder tot totaal ongeschikt’ zijn wegens het gevaar op collateral damage. Ik schreef dat op basis van uitlatingen tegenover mij van een woordvoerder van het ministerie van Defensie. Maar diens informatie blijkt bij nader onderzoek onjuist te zijn. De Verenigde Staten en Groot-Brittanië gebruiken in Afghanistan al de ‘landvariant’ van de Phalanx, een 20mm snelvuurkanon dat oorspronkelijk ontworpen was om marineschepen te beschermen.

Centurion

Het gebruikte wapensysteem is de ‘Centurion’ (Land-Based Phalanx Weapon System) van de firma Raytheon. Het is in staat raketten en mortiergranaten uit de lucht te schieten. Risico op nevenschade (bijvoorbeeld in dichtbevolkte gebieden als Tarin Kowt) is er niet aangezien de granaten zichzelf automatisch vernietigen als ze geen doel treffen. De Centurion vuurt naar keuze 3000 of 4500 granaten per minuut af.

Op YouTube zijn diverse filmpjes te vinden over het gebruik van de Centurion in Irak en Afghanistan. Klik voor beelden van dit wapensysteem bijvoorbeeld hier, hier, hier, en hier.

De vraagt rijst waarom Defensie bases als Kamp Holland en Camp Hadrian (in Deh Rawod) niet verdedigt met een anti-raketsysteem als de Centurion. Uit publicaties is in ieder geval wel duidelijk dat de firma Raytheon het systeem heeft aangeboden aan een flink aantal landen dat troepen heeft in Afghanistan. Het antwoord op die vraag moet ik u nog even schuldig blijven. Zal wel een kwestie van geld zijn. Aan de andere kant: twee Centurion-systemen kosten aanzienlijk minder dan de tweeduizend (!) gepantserde containers die Nederland naar Afghanistan heeft overgebracht. En een ‘tegenvraag’: wat kost een mensenleven?

Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in Afghanistan, Defensie, Uruzgan. Bookmark de permalink .