Piraten uitgeschakeld door scherpschutters

Drie Somalische piraten die de Amerikaanse kapitein van het containerschip ‘Maersk Alabama’ gegijzeld hielden zijn afgelopen nacht doodgeschoten door scherpschutters vanaf een nabijgelegen Amerikaans marineschip. Een vierde gijzelnemer bevond zich voor onderhandelingen over de vrijlating van kapitein Richard Phillips aan boord van dat schip, het nucleair aangedreven fregat USS Bainbridge, en werd gevangen genomen. Een man die zei te spreken namens de piraten heeft tegenover het persbureau Associated Press wraak gezworen.

Over de precieze toedracht van de actie doen twee versies de ronde. Volgens een officiële mededeling van het Pentagon zagen de scherpschutters dat de piraten hun wapens richtten op kapitein Phillips en leek er onmiddellijk levensgevaar voor hem te bestaan. Tegenover de zender ABC zei een anonieme militaire woordvoerder echter dat de kapitein zich naar de rand van het bootje bewoog om te plassen en er zich daarbij de gelegenheid voordeed de drie Somaliërs uit te schakelen.

De Maersk Alabama was met 400 containers vol hulpgoederen onderweg van de Rode Zee naar de Keniaanse havenstad Mombasa. Het schip werd afgelopen woensdag in de Indische Oceaan door de vier geënterd en overmeesterd. Phillips bood zich vervolgens aan als gijzelaar, waarop het schip kon doorvaren. De kapitein werd sindsdien vastgehouden op een van de reddingsboten van de Maersk Alabama. Drie Amerikaanse marineschepen waren naar het gebied gedirigeerd waarbij de USS Bainbridge de hoofdrol speelde – het schip lag op korte afstand (gesproken wordt van niet meer dan enkele tientallen meters) van de reddingsboot.

(Foto Pentagon: kapitein Richard Phillips, rechts, kort na de actie van de afgelopen nacht. Links op de foto de kapitein van de Bainbridge, Frank Castellano)

Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in Piraterij, Verenigde Staten. Bookmark de permalink .