Literair-militaire samenwerking (LITMIL)

Ik ken het verschijnsel ‘CIMIC’ (civiel-militaire samenwerking), maar nu is er een nieuw fenomeen wat het best tot ‘LITMIL’ (literair-militaire samenwerking) kan worden afgekort. Voorlopig beperkt tot één schrijver (Arnon Grunberg) en één militair (majoor Niels Roelen van de cavalerie).

Grunberg en Roelen in Uruzgan

Grunberg en Roelen leerden elkaar in 2007 kennen toen de schrijver een bezoek bracht aan de Nederlandse troepen in Uruzgan en Niels Roelen (toen nog ritmeester) hem ‘buiten de poort’  begeleidde. Er ontstond een vriendschap.  En ook een soort kruisbestuiving. Grunberg liet zijn losse stukken voor NRC/Handelsblad (inclusief zijn ervaringen met de ritmeester) verzamelen in het boek ‘Kamermeisjes & soldaten‘.

Van Niels Roelen zijn sporen te vinden in Grunberg’s boek ‘Onze oom’ – een van de hoofdpersonen is een majoor en, net als Roelen, verkenner. Alleen is Grunberg’s majoor van het rechte pad geraakt en leidt een arrestatieteam dat en masse tegenstanders oppakt van een militaire junta in een niet nader genoemd  Latijns-Amerikaans land.

Majoor Roelen op zijn beurt vond met hulp van Grunberg een uitgever voor een boek over zijn ervaringen in Uruzgan, o.a. gebaseerd op de vele weblogs die hij tijdens zijn uitzending voor de landmacht had bijgehouden. Zelf kom ik voor in een van die blogs, getiteld ‘Toeval bestaat niet‘.* Het boek van Roelen, ‘Soldaat in Uruzgan‘ komt op 10 juni uit. De ontvanger van het eerste exemplaar: Arnon Grunberg.

Niels Roelen was ook bij de presentatie (in België) van ‘Onze oom’, maar binnenkort gaat de bilaterale ‘LITMIL’ nog een stapje verder. Grunberg heeft de majoor gevraagd en bereid gevonden om hem op 11 mei a.s.  te vertegenwoordigen bij de uitreiking van de Libris Literatuur Prijs waarvoor ‘Onze oom’ genomineerd is. Grunberg weigert sinds eind 2007 zich bij dit soort gelegenheden te vertonen wegens forse ruzie met collega-schrijver A.F.Th. van der Heijden. Majoor (en auteur) Roelen zal er in het Amsterdamse Amstelhotel bij zijn, uiteraard niet in uniform en ongewapend…

* (zie ook ‘Terug uit Uruzgan‘, Wereldomroep, december 2007)

Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in Uruzgan. Bookmark de permalink .

2 reacties op Literair-militaire samenwerking (LITMIL)

  1. Pingback: De militaire banden van Arnon Grunberg

  2. Pingback: Dimitri Verhulst wint Libris Literatuur Prijs 2009

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s