Nieuwe commandant ISAF: Amerikaan met hoog special forces-gehalte

De NAVO-stabilisatiemacht ISAF en de Amerikaanse troepen in Afghanistan krijgen een nieuwe opperbevelhebber: generaal Stanley McChrystal. Dat heeft minister Robert Gates van Defensie maandag bekend gemaakt. McChrystal vervult nu nog een functie bij de Joint Chiefs of Staff van de VS, en was eerder commandant van de Amerikaanse Combined Joint Task Force-82 in Afghanistan, waarbij dat ’82’ verwijst naar de 82nd Airborne Division. Momenteel heet dit Amerikaanse onderdeel Combined Joint Task Force-101 (naar de 101st Airborne Division).

De benoeming is op zich verrassend omdat de huidige commandant van ISAF en de Amerikaanse troepen, generaal McKiernan, nog geen jaar in functie is.

Stanley McChrystal heeft zijn wortels in de Special Forces-wereld van de VS. Als jonge militair haalde hij de Groene Baret; later vervulde hij diverse leidinggevende functies, waaronder die van de hoogste commandant van het Joint Special Operations Command.   Tijdens deze bevelsperiode onthulde president Bush dat het dit JSOC was geweest dat in Irak de beruchte Al Qaeda-leider Abu Musab al-Zarqawi had uitgeschakeld.

Zie ook: Gates Recommends McChrystal as New U.S. Commander in Afghanistan.

Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in Afghanistan, NAVO, Verenigde Staten. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s