Nieuwe NAVO-opperbevelhebber

President Barack Obama lijkt druk bezig met een ‘opfrissing’ van het militaire apparaat. Maandag werd bekend dat er in de persoon van generaal Stanley McChrystal een nieuwe bevelhebber in Afghanistan komt (voor zowel de Amerikaanse als de NAVO-troepen). Dinsdag een nóg belangrijkere personeelswijziging: generaal John Craddock treedt af als militaire commandant van de NAVO en is door Obama vervangen door admiraal  James Stavridis. De NAVO heeft deze voordracht inmiddels aanvaard.

Het betreft hier de functie van SACEUR (Supreme Allied Commander, Europe). Daarnaast wordt Stavridis automatisch ook commandant van alle Amerikaanse troepen in Europa (United States European Command). Het is binnen de NAVO een traditie dat de Verenigde Staten de hoogste militair leveren, en een Europese lidstaat de Secretaris-Generaal (tot deze zomer is dat Jaap de Hoop Scheffer).

Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in NAVO, Verenigde Staten. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s