Geen tegenstand bij grote operatie Uruzgan

Zojuist gepubliceerd: onderstaand persbericht van het ministerie van Defensie.

Grote militaire operatie in Uruzgan

Zoals inmiddels bekend zijn eenheden van de Nederlandse Task Force Uruzgan (TFU) samen met Afghaanse en Australische militairen een grote operatie uit aan het voeren in het westelijke Deh Rashangebied in Uruzgan. Doel hiervan is om in het gebied een permanente aanwezigheid van ISAF en de Afghaanse overheid te creëren en de veiligheid te verbeteren. Bovendien vormt deze streek een verbinding tussen de bevolkingscentra Tarin Kowt en Chora.

De operatie, waaraan in totaal zo´n duizend militairen deelnemen, heeft de naam Mani Ghar (II) en staat onder leiding van brigadegeneraal Tom Middendorp, commandant van de TFU. Tijdens de operatie werd nergens op tegenstand gestuit. Wel werden bij diverse huiszoekingen meerdere opslagplaatsen gevonden van wapens, munitie, drugs, onderdelen voor Improvised Explosive Devices (IED´s) en communicatieapparatuur gevonden. Bij deze zoekacties werden onder meer explosievenspeurhonden ingezet. Inmiddels is de genie begonnen met de bouw van een patrouillepost om de aanwezigheid van de Afghaanse overheid en ISAF een permanent karakter te geven.

Medewerkers van het Provinciaal Reconstructieteam (PRT) hebben al eerste gesprekken gevoerd met leiders uit het gebied om in kaart te brengen waaraan de bevolking op dit moment behoefte heeft. Daaruit kwam naar voren dat de bewoners open staan voor de komst van de Afhaanse eenheden en de ISAF-militairen. Zij spraken de hoop uit dat met deze operatie de veiligheidssituatie in het gebied verbetert. Het PRT start zo snel mogelijk met kleinschalige hulpprojecten. Een dergelijke gecombineerde aanpak is elders ook succesvol gebleken, zoals afgelopen januari in de Baluchivallei. Hier is na een vergelijkbare operatie het vertrouwen van de bewoners in de Afghaanse overheid gegroeid en de invloed van opstandelingen geminimaliseerd.

Met de permanente aanwezigheid van ISAF in de westelijke Deh Rashan is de vijand een gevoelige slag toegebracht. De vondst van wapens en munitie toont aan dat tegenstanders van de Afghaanse overheid dit gebied tot voor kort als een safe haven gebruikten. De streek stond al langer bekend als een bron van vijandelijke activiteiten en lokale conflicten. Hiervandaan werden de afgelopen maanden een aantal raketaanvallen op Kamp Holland uitgevoerd. Bij één van die beschietingen kwam in april de Nederlandse soldaat der eerste klasse Azdin Chadli om het leven, en raakten vijf van zijn collega´s gewond.

(Bron: ministerie van defensie)

Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in Afghanistan, Australië, NAVO, Uruzgan en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s