Uitreiking Militaire Willems-Orde

Kapitein Marco Kroon

Met belangstelling gekeken naar de ceremonie op het Binnenhof, waar kapitein Marco Kroon de Militaire Willems-Orde ontving. Er traden twee personen bij op die door de NOS onvermeld bleven maar juist bij deze gelegenheid interessant waren. In de eerste plaats generaal-majoor Henk Morsink, nu Hoofd van het Militair Huis van de Koningin, en in 2006 als kolonel de commandant van de Deployment Task Force, de eenheid die de komst van de Nederlandse Task Force Uruzgan voorbereidde. Hij was het ook die de commando’s in de periode maart-augustus aanstuurde. En dan was er kolonel Rob Querido die als paradecommandant optrad. Nu is hij commandant van het Korps Commandotroepen, maar in 2007 speelde hij een prominente rol in Uruzgan. Hij was ten tijde van de grote ‘Slag om Chora’ in juni van dat jaar commandant van de Battle Group en trok ook zelf het gevechtsterrein in om overzicht te krijgen en leiding te geven.

Nu kapitein Marco Kroon tot Ridder in de Militaire Willems-Orde is geslagen zijn ook de details bekend gemaakt van de acties waaraan hij deze hoogste onderscheiding te dank heeft. Ze zijn te vinden op een website van Defensie. Het lezen waard: tal van nieuwe details, infographics, animaties etc.

Hier in het kort de zes operaties die tot de onderscheiding hebben geleid.

1. Operatie Qualee (22-24 april 2006)
Actie bij Surkh Murghab op de oostelijke oever van het Dorafshan-gebied ten noorden van Tarin Kowt (en niet in de Chora-vallei zoals Defensie vermeldt)
2. Operatie Separ (28 april – 2 mei 2006)
Opnieuw een actie bij Surkh Murghab.
3. Operatie Jung (30 mei – 3 juni 2006)
Actie met Australiërs en Amerikanen bij Chora.
4. Operatie Jung Extended (16 – 23 juni), actie 1
Actie samen met Australiërs bij het dorp Khurma op de westelijke oever van het Dorafshan-gebied.
5. Operatie Jung Extended (16 – 23 juni), actie 2
Actie met de Australiërs bij het dorp Kuchkin (oostelijke oever van het Dorafshan-gebied)
6. Operatie Chitag (12 – 21 juli 2006)
De laatste, grootste en gevaarlijkste van de zes genoemde operaties, opnieuw samen met de Australiërs. Speelde zich af in de buurt van Kala Kala, in het zuiden van de Chora-vallei/noorden van de Baluchivallei. Geschat aantal doden aan Talibanzijde: 200-300. Eén dode aan coalitiezijde (vermoedelijk een Australiër).

Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in Afghanistan, Australië, Defensie, Uruzgan en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Uitreiking Militaire Willems-Orde

  1. MEIJER, P.C. zegt:

    Mooi dat er zo uitvoerig aandacht is geschonken aan deze gebeurtenis. Het heeft lang geduurd en dat was ook zichtbaar aan de uitvoering. Met name het slecht exerceren van enkele onderdelen (Marechaussee en Luchtmacht) deed afbreuk aan het geheel. Ook zou het optreden van de muziekkorpsen in ceremonieel tenue een extra bijdrage kunnen zijn. Desindanks een indrukwekkend gebeuren!

Reacties zijn gesloten.