Al Qaeda in achterhoede terrorisme-peloton

illustratie Aon Risk Services

Osama bin Laden en zijn kornuiten van ‘Al Qaeda Central’ zullen tandenknarsend kennis hebben genomen van de jaarlijkse Terrorism Threat Map van verzekeraar en adviesbureau Aon Risk Services. Ze zitten namelijk héél ver achter in het peloton, zeg maar vlak voor de bezemwagen.  De filialen Al Qaeda in Iraq en Al Qaeda in de Maghreb doen het qua aantal aanslagen niet wezenlijk veel beter.

Volgens Aon werden in 2008 veruit de meeste terroristische aanslagen gepleegd door de Taliban in Afghanistan. Op nummer twee staat de communistische partij van India. Overigens is hier een waarschuwing op zijn plaats: al Qaeda gaat het niet zozeer om het aantal maar om de ‘spectaculaire kwaliteit’ van aanslagen (met als topper 9/11). Sommige van hun acties hebben jaren aan voorbereiding gekost en  het aantal aanslagen zegt weinig over het  aantal slachtoffers.

Onderstaand het originele persbericht van Aon Risk Services.

Hernieuwde opkomst ‘traditionele’ terroristische groepen

LONDEN, 2 juni 2009 – Jihadstrijders uit het Midden-Oosten verschuiven hun activiteit steeds meer naar Zuid-Azië. Dit is een van de conclusies van de vandaag gepresenteerde Terrorism Threat Map 2009 van verzekeringsmakelaar en risicoadviseur Aon Risk Services. Terwijl in het Midden-Oosten het aantal terroristische aanslagen afneemt, is er sprake van meer activiteit in Pakistan, India, Afghanistan, Thailand en Nepal. Van de vijf risicogradaties valt Nederland in de categorie ‘verhoogd risico’, de middelste score die aangeeft dat er een ‘substantieel risico’ is op een terroristische aanslag. Specifieke iconen geven aan dat hier dreiging is van ‘Global Islamist’ (wereldwijde Islamistische groepen) en ‘Single Interest’ (single issue) groepen. Ook staat Amsterdam aangemerkt als mogelijk doelwit.

Een andere belangrijke trend uit de analyse van dit jaar is de hernieuwde opkomst van terroristische groeperingen met traditionele ideologische neigingen. “De terugkeer van groepen zoals het communistische ‘Lichtend Pad’ en een revolutionaire anarchistische beweging in Griekenland zijn hiervan voorbeelden,” zegt Marc van Nuland, directielid Aon Risk Services Nederland. “De wereldwijde recessie vergroot de kans op een opleving van klassenpolitiek, waardoor vanuit benadeelde gemeenschappen een nieuwe generatie terroristen opstaat. Ook in de westerse wereld zullen de van oudsher bestaande terroristische groeperingen actiever worden, zowel vanuit ultrarechtse als ultralinkse ideologieën. Met een tot de linkervleugel behorende president in de VS, is er kans op hernieuwde activiteit van nationale ultrarechtse en militante groeperingen.”

Spanje en Verenigd Koninkrijk
De Terrorism Threat Map is een wereldwijd benchmarkoverzicht gebaseerd op gegevens over terroristische activiteiten uit de hele wereld. De kaart laat een schatting zien van de plannen en het vermogen van een groepering om bedrijven te treffen. Ook de waarschijnlijkheid waarmee terroristen in elk land met succes aanvallen kunnen uitvoeren, is op de kaart zichtbaar. Dit jaar vallen negentien landen in de categorie ‘hoog risico’, waaronder Spanje en het Verenigd Koninkrijk. Acht landen behoren tot de meest risicovolle groep, waaronder India, Pakistan, Afghanistan, Irak en Sri Lanka.

Het afgelopen jaar heeft de hardnekkigheid van linkse Maoïstische activiteit zich bewezen in India en Nepal. Buiten India wordt weinig aandacht besteed aan activiteiten die samenhangen met het conflict op het platteland in het noordoosten van het land. Maoïstische terroristen zijn echter tot de snelst groeiende groeperingen ter wereld gaan behoren. De verkiezingen die onlangs plaatsvonden in India leidden tot een aanzienlijke piek in aanvallen; in april 2009 vonden daar 65 terroristische aanslagen plaats.

Actieve groepen
Op de Terrorism Threat Map van dit jaar is een kader opgenomen met meest actieve terroristische groepen in 2008. De statistieken worden gedomineerd door de Taliban, die verantwoordelijk worden gehouden voor 177 geregistreerde incidenten. De Communistische Partij van India was verantwoordelijk voor 103 incidenten in 2008; Al Qaida is derde op de lijst met 41 aanslagen in Irak. Er zijn meer incidenten geweest in Irak, deze zijn echter niet altijd toe te wijzen aan één groep.

De kaart van dit jaar laat een rustiger beeld zien voor Noord-Amerika, Europa en Australië. “Hoewel het vooruitzicht op grote terroristische aanvallen in een westers land altijd bestaat, hebben die de laatste jaren niet meer plaatsgevonden,” zegt Erwin Muller, hoogleraar Veiligheid en Recht en directeur van het COT, dochter van Aon Nederland. “Er zijn nu en dan aanwijzingen voor het bestaan van complotten, daar zit echter vaak langere tijd tussen. We schrijven dit toe aan betere antiterrorismecapaciteit en aan het feit dat groepen Jihadstrijders hun aandacht meer zijn gaan richten op nieuwe fronten in landen zoals Pakistan en Somalië. In het algemeen zijn de omstandigheden voor terroristen in westerse landen en in sommige landen in het Midden-Oosten zoals Saoedi-Arabië, moeilijker geworden.”

Volgens Muller zijn er nog steeds tekenen die wijzen op geavanceerde terrorismeplannen, maar hebben deze nog geen concrete vormen aangenomen. “Terroristen weten van tijd tot tijd de antiterrorismemaatregelen te ontduiken, maar we verwachten niet meer zulke frequente aanvallen in de westerse landen zoals we die enkele jaren geleden nog voorzagen.

Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in Terrorisme. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s