“U zult het horen als het er is”

Premier Balkenende werd zaterdagavond in het tv-programma NOVA uitgebreid gevraagd naar het huidige gekrakeel over wel of niet een nieuwe missie in Afghanistan in het algemeen of in Uruzgan in het bijzonder. Hier terug te zien.

Hij hield de kaarten zoals te verwachten was nauw aan de borst. Legde in simpele bewoordingen uit wat de procedure is. ALS er een verzoek komt aan Nederland om ook na 1 augustus (of 31 december) 2010 een bijdrage aan ISAF te leveren DAN zal het kabinet daarover een besluit nemen. De laatste zin van de premier vond ik boeiend: “U zult het horen als het (een besluit, hdv) er is”. Hij had ook meer omfloerste bewoordingen kunnen gebruiken, zoals “het zou speculatie zijn om nu al te zeggen dat zo’n verzoek en een kabinetsbesluit daarover reële mogelijkheiden zijn”.

Dus ook een beetje speculatief: uit die paar woorden van Balkenende zou ik afleiden DAT er een besluit zal worden genomen.  Donderdag praat de Tweede Kamer overigens over de diverse uitlatingen van bewindslieden over een eventuele verlenging van de missie in Uruzgan.  Echt inhoudelijk kan die discussie niet worden. Er ligt immers nog geen kabinetsbesluit en een bijbehorende Artikel 100-brief aan de Staten-Generaal.

Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in Afghanistan, NAVO, Uruzgan. Bookmark de permalink .

2 reacties op “U zult het horen als het er is”

  1. Marcel zegt:

    Aangezien het niet over de ‘vorm’ (inhoud) kan gaan, kan het wel eens een pittig debat worden waarin op de ‘vent’ gespeeld wordt. Lees: op Verhagen, Balkenende, Bos…

  2. Marcase zegt:

    Ik ga er vanuit dat Nederland blijft bijdragen aan ISAF, alleen zonder de grondcomponent (dwz de battlegroup) van de TFU. Er blijft een air task force in Kandahar (8 F-16AMs, en mischien enkele helis) voor een (korte?) periode, en waarschijnlijk blijft de OMLT ook. Interessant wordt of de SF ‘in theatre’ blijft, aangezien daar een echt groot tekort aan is die de komende US conventionele ‘surge’ niet kan vervangen.

    Maar ja, de (politieke) ‘verkenningen’ komen er ook nog aan…

Reacties zijn gesloten.