VS, Afghanistan en Australië voor verlenging Uruzgan-missie Nederland

(…..)

Afgelopen maanden is in gesprekken met internationale partners, waaronder Afghanistan, Australië, de NAVO, SGVN en UNAMA hoofd Kai Eide, alsmede de VS, gebleken dat de Nederlandse inzet in Afghanistan bijzonder wordt gewaardeerd vanwege de professionaliteit en effectiviteit alsmede vanwege de hoge mate van integratie van civiele en militaire inspanningen (3D). Bij deze contacten is gebleken dat partners ten volle respecteren dat Nederland een eigen, vrije afweging zal maken of, en zo ja hoe, Nederland na 2010 in Afghanistan betrokken zal blijven. Tegelijk is duidelijk geworden dat onze partners hopen dat Nederland zijn huidige bijdrage na 2010 zal voortzetten.

Tijdens de ministeriële AVVN-week is dit beeld in verschillende gesprekken bevestigd. Met name de wijze waarop Nederland zijn activiteiten op ontwikkelingsgebied heeft vormgegeven, oogst veel waardering bij bondgenoten. Van m.n. Amerikaanse, Australische en Afghaanse zijde is nadrukkelijk te kennen gegeven dat men hoopt op een continuering van de Nederlandse bijdrage op dat vlak, niet alleen via nationale programma’s, maar specifiek ook in de provincie Uruzgan.

(…..)

(Alinea’s uit brief van minister Verhagen van Buitenlandse Zaken aan de Tweede Kamer. AVVN = Algemene Vergadering van de Verenigde Naties)

Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in Afghanistan, Australië, Uruzgan, Verenigde Staten. Bookmark de permalink .

Een reactie op VS, Afghanistan en Australië voor verlenging Uruzgan-missie Nederland

  1. Marcel zegt:

    De druk op Nederland om enigerlei vorm van verlenging/continuering van de missie in Afghanistan wordt opgevoerd, maar minister Verhagen ontkent dat er sprake is van ‘druk’.

    Het heeft alles weg van een goed geregisseerd vervolg op Verhagen’s beweringen op 20 april jl. in Washington, tegenover de Volkskrant(http://www.volkskrant.nl/binnenland/article1185519.ece/Maxime_Verhagen_heeft_een_nieuwe_vriendin). Volgens de bewindsman zou de Amerikaanse Minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton helemaal geen druk hebben uitgeoefend op Nederland om de missie in Uruzgan te verlengen.

    Toen zei Verhagen: “Geen druk. […] De Amerikanen spreken natuurlijk hun hoop uit op Nederlandse betrokkenheid. Maar tegelijkertijd is duidelijk dat wij onze leidende rol in Uruzgan beëindigen in 2010.”

    Geachte heer Verhagen: “You can fool all the people some of the time, and some of the people all the time, but you cannot fool all the people all the time.” (Abraham Lincoln).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s