Lage opkomst bij verkiezingen in Uruzgan

Slechts 20 procent van de geregistreerde kiezers in Uruzgan heeft op 20 augustus deelgenomen aan de verkiezingen voor een nieuwe president en provinciale raad. Dat melden de Nederlandse ministeries van defensie en buitenlandse zaken deze week in hun nieuwste ‘stand van zakenbrief‘ aan de Tweede Kamer. De opkomst wordt laag genoemd in vergelijking met de rest van Afghanistan.

De Kamerbrief maakt verder melding van ‘verschillende veiligheidsincidenten’ en spreekt van ‘aanwijzingen dat in Uruzgan fraude is gepleegd tijdens het verkiezingsproces’. Die aanwijzingen worden nog onderzocht door de onafhankelijke klachtencommissie (ECC).

Volgens de Kamerbrief zijn op de verkiezingsdag alle stembureaus in Uruzgan open geweest en kreeg op basis van de voorlopig uitslag de zittende president Hamid Karzai ruim 69 procent van de 32.080 uitgebrachte stemmen.  Op afstand volgt de nummer twee: Ramazan Bashardost.

Bij de verkiezingen voor de Provinciale Raad kregen de huidige senatoren Khairo Jan en Hanif Hanifi onvoldoende stemmen om in de Raad (en daarmee ook in de Afghaanse Senaat) zitting te kunnen nemen. Van de negen zetels in de Raad zijn er drie gereserveerd voor vrouwen, maar er waren maar twee vrouwelijke kandidaten.

Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in Afghanistan, Uruzgan. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s