Uitzending gemist

Voor gisterenavond stond er een interessant item in Nova aangekondigd. Is helaas niet uitgezonden (neem aan als gevolg van de langdurige berichtgeving over de strandrellen etc.).  De vooraankondiging luidde:

“De marine-inzet in de Golf van Aden is niet effectief en zal nooit leiden tot afname van de piraterij. Dat zegt Abdoellai Jama, minister van Binnenlandse Zaken in Puntland, de Somalische regio waar de meeste piraten vandaan komen. Volgens Jama doet het Westen er beter aan de politie en kustwacht in Puntland te trainen en er rechtbanken en gevangenissen te bouwen.”

Nu kom ik net terug van een bezoek aan de Europese antipiraterij-operatie ‘Atalanta’ in de Golf van Aden. Samen met marines van andere landen en internationale organisaties (NAVO, de door de VS geleide Combined Maritime Forces) wordt daar een 900 kilometer lange transitcorridor voor de handelsvaart bewaakt. Sinds juli is daar geen schip meer gekaapt. De stelling van de Puntlandse minister is daarom aantoonbaar onjuist. De marine-inzet ís effectief en heeft geleid tot een afname van de piraterij, tenminste in de Golf van Aden.

Hoop dat het onderwerp alsnog wordt uitgezonden.

Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in Piraterij en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s