Political Risk Map 2010

Ondernemen in het buitenland is het afgelopen jaar iets onzekerder geworden. In 18 landen verslechterde het politieke en/of financiële ondernemingsklimaat; in 9 landen was er sprake van een verbetering. Dat blijkt uit de jaarlijkse Political Risk Map van Aon, een internationale risico-adviseur en onafhankelijke verzekeringsmakelaar.

De verslechtering in sommige landen kan volgens Aon direct worden toegeschreven aan de recessie van de afgelopen anderhalf jaar. Directeur Marc van Nuland van de Nederlandse tak van Aon: “We hebben dit jaar gezien dat het risicoprofiel van een aantal landen versterkt is door achtereenvolgens de financiële crisis, de economische crisis en die weer omgezet is in  politieke instabiliteit.”

Van Nuland zei woensdag te verwachten dat de impact van de recessie zich ook in 2010 zal doen gelden en dus ook de risico’s voor bedrijven in het buitenland nog zullen toenemen. IJsland en Griekenland zijn typische landen die behoorlijk last kregen van de financieel-economische crisis, maar ‘risicolanden’ zijn er in alle soorten en maten.

Van Nuland: “In Jemen hebben we bijvoorbeeld gezien dat er veel geweld is geweest, ook aanslagen zijn gepleegd waardoor er schade is berokkend aan belangen van onze relaties. In Ukraïne hebben we gezien dat banken hun schulden niet terugbetaald hebben, dan praat je toch over aanzienlijke bedragen. In Ghana hebben we gezien dat met name in de olie-industrie de schulden ook niet betaald zijn.”

Goed nieuws is er ook. Zo looft Aon Albanië voor de aanpak van de corruptie, en werd het risico verlaagd voor Aziatische landen als Myanmar, Hongkong en Vietnam.

In de hoogste risicocategorie zijn er drie nieuwe landen opgenomen: Jemen, Soedan en Venezuela. Zij scharen zich daarmee in de groep waarvan ook landen als Afghanistan,  Irak, Somalië en Zimbabwe deel uitmaken.

Volgens de directeur van Aon-Nederland lijken Nederlandse ondernemers de risico’s soms te onderschatten: “Wat wij zien is dat de normale flair waarmee Nederlandse ondernemingen in het buitenland handel bedrijven er nog steeds wel is, maar wij vinden dat bedrijven wat alerter en zich meer bewust van hun kwetsbaarheid zouden mogen zijn”.

Bij het maken van de Political Risk Map kijkt Aon naar politieke, economische, maatschappelijke en veiligheidsfactoren. Dit jaar zijn er een aantal nieuwe factoren bijgekomen die een belangrijke rol spelen in 30 Afrikaanse landen: voedselvoorraden, grondstoffen en water. Terrorisme is een apart probleem voor ondernemers en daar is dan ook een aparte Aon-kaart voor.

Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s