Grotere rol China bij bestrijding piraterij

China gaat actiever deelnemen aan de internationale pogingen om de piraterij rond Somalië te bestrijden. Dat melden de leiding van de Europese antipiraterij-operatie EUNAVFOR en verschillende internationale media. Van officiële zijde zijn er door China nog geen details bekend gemaakt.

China doet binnenkort naar alle waarschijnlijkheid mee aan de collectieve inspanningen van de vloten van verscheidene landen om de scheepvaart in de Golf van Aden te beveiligen. Tot nu toe beveiligde een Chinees marinesmaldeel alleen Chinese schepen en schepen met een Chinese lading of bemanning.

China’s deelname aan de beveiliging van een internationale transitcorridor in de Golf van Aden zou betekenen dat er meer schepen naar het zogeheten ‘Somalisch Bassin’ kunnen worden gestuurd; het grote zeegebied van de Indische Oceaan ten oosten van Somalië. Hier zijn geen vaste vaarroutes en de piraten slaan er soms tot aan 1500 kilometer uit de kust toe.

Naar verwacht zal China ook een actievere rol gaan spelen in een informeel overlegorgaan over piraterij dat iedere maand in Bahrein bijeenkomt. Hieraan nemen vrijwel alle landen mee die marineschepen in de regio hebben gestationeerd. China had eerder al aangekondigd het roulerend voorzitterschap te willen vervullen van SHADE, het Shared Awareness and Deconfliction-overleg. Op dit overleg wordt op vrijwillige basis informatie over de Somalische piraten en de manieren om kapingen te voorkomen uitgewisseld.

Nederland heeft afgelopen najaar een actieve rol gespeeld bij het overleg met de Chinese marine. Zo vonden er over en weer scheepsbezoeken en overleg plaats.

(zie ook het artikel ‘Unieke ontmoeting marines Nederland, China‘ van afgelopen november)

Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in Piraterij en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s