Commentaar: de Doem van de Roem

Beroemd zijn is ook niet alles. Die gedachte moet kapitein Marco Kroon van het Korps Commandotroepen de afgelopen dagen meerdere malen hebben gehad. Het Brabants Dagblad had hem met naam en toenaam genoemd in verband met  een lopend justitieonderzoek in Den Bosch.  Kroon, zijn vriendin, en het door de beiden gerunde café ‘Vinny’s’  zijn ingrediënten in een breder onderzoek naar overtreding van de opium- en wapenwetten.  In die zaak zijn tot nu toe vier aanhoudingen verricht. Of liever gezegd vijf, want de ook vrij beroemde advocaat Geert Jan Knoops maakte in het televisieprogramma Nova bekend dat de vriendin van Marco Kroon zaterdag na verhoor is aangehouden en  vervolgens op vrije voeten  gesteld.

Even terug naar af. De Nederlandse media zijn doorgaans terughoudend als ze over verdachten berichten.  De Gulden Stelregel: alleen voornaam en initiaal. Marco K., dus. Je zou denken dat die spelregel nog extra in acht wordt genomen als de verdachte een Bekende Nederlander is. Nee dus. Het Brabants Dagblad bezweek voor de verleiding en nagelde Kroon al zo’n beetje aan de schandpaal terwijl het Openbaar Ministerie, de Bossche politie, en de Koninklijke Marechaussee nog met geen woord over de zaak hadden (en hebben) gerept).  Een storm van publiciteit volgde.

Maar hoe kwam het Brabants Dagblad aan zijn informatie over Marco Kroon? Het kan niet anders dan dat iemand bij het OM, de politie, of de marechaussee uitgebreid en bewust naar de krant toe heeft ‘gelekt’. Wie is dat, vraag ik me af. En welke belangen zitten er achter het ‘lekken’?  Het onderzoek naar mogelijke wetsovertredingen door bezoekers van Vinny’s, c.q. naar de rol van Kroon en zijn partner zelf bleek al sinds afgelopen oktober te lopen.  Wat was het belang van ambtelijke wege om de publiciteit te zoeken of aan spitwerk door Brabantse journalisten mee te werken?

Het Brabants Dagblad heeft overigens zoals dat hoort afgelopen week ook een reactie van Kroon zelf gevraagd. Die toonde zich niet verrast over het onderzoek. “Iedereen wordt gehoord door de politie, al een man of twintig van de cafébezoekers. Soms gaat dat over mij, soms ook niet. Iedereen, behalve ikzelf. Dat is toch gek”,  zei  de kapitein tegenover de krant.

Zaterdag bleek behalve het Brabants Dagblad ook Defensie in de startblokken gereed te staan. Minister Eimert van Middelkoop zei al langer op de hoogte te zijn geweest van het onderzoek; benadrukte dat de verdenkingen geen afbreuk doen aan de inzet van kapitein Kroon in Uruzgan (waarvoor hij de Militaire Willemsorde ontving); en dat de kapitein op rechtsbijstand door Defensie kon rekenen.

Bij die laatste toezegging moet de minister even het spoor bijster zijn geweest. Militairen krijgen namelijk alleen rechtsbijstand van defensiewege indien ze verdacht worden van een delict dat tijdens hun werk is gepleegd.  Zie daarvoor de Regeling tegemoetkoming kosten rechtskundige hulp.  Advocaat Geert Jan Knoop benadrukte wellicht daarom ook in Nova dat hij niet door Defensie was ingehuurd, maar direct door Kroon zelf.  Allerlei theorieën doen sinds zaterdag de ronde, maar niet dat kapitein Kroon in uniform en als commando een scheve schaats zou hebben gereden.

Hoe het ook zij (en het wachten is wat dat betreft o.a. op het Openbaar Ministerie), het imago van kapitein Kroon heeft een behoorlijke deuk opgelopen. Maar in het Nederlands recht is iemand onschuldig tot het tegendeel is bewezen.  Het met naam en toenaam noemen van een verdachte lijkt me, als altijd, afkeurenswaardig. Ook, of misschien wel juist, als het gaat om een drager van de Militaire Willemsorde, de hoogste Koninklijke onderscheiding voor burgers en militairen.

Over Hans de Vreij

Retired Dutch journalist. Covered EU, NATO, UN, security & defense. Was correspondent in Berlin, Brussels, Geneva, Prague. Studied Russian language & literature.
Dit bericht werd geplaatst in Defensie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s